Pigmentvlekken zijn bruine verkleuringen op de huid. Deze verkleuringen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar met name op de lichaamsdelen die veelvuldig zijn blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de hals, het decolleté en de handen.
Als de pigmentvlekken langer op de huid aanwezig zijn, gaan ze dieper in de huid liggen en worden ze ruwer van structuur. Des te dieper de pigmentvlekken in de huid liggen, des te moeilijker ze te behandelen zijn. Zorg daarom dat je er snel bij bent en je laat behandelen op het moment dat de pigmentatie zichtbaar wordt.
Het belangrijkste bij alle soorten pigmentvlekken is om je huid (vanaf nu) dagelijks te beschermen tegen de zon. Zonnestraling speelt een heel grote rol bij het ontstaan en verergeren van de bruine verkleuringen. Een goed zonnebrandproduct vormt voor iedereen de beste anti-aging-behandeling. Het beschermt je gezicht tegen de belangrijkste oud-makers, namelijk rimpels, maar ook tegen de vorming van pigmentvlekken.
Soorten pigmentatie
- Postinflammatoire Hyperpigmentatie
Dit is pigmentatie die ontstaat na een verwonding van de huid. Denk bijvoorbeeld aan (schaaf)wondjes, insectenbeten en acne. Deze vorm van pigmentatie kan vanzelf verdwijnen maar dit kan zeker een jaar duren. - Lentigo Solares
Ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt vooral voor op de huid die vaak aan de zon is blootgesteld (gezicht, handen en armen). - Melasma
Deze vorm van pigmentatie komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De grillig gevormde bruine vlekken ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding. Vaak zien we het ontstaan tijdens een zwangerschap, daarom wordt het ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Klik hier als je meer wilt weten over melasma.
Hoe ontstaat pigmentatie?
Hoe ontstaan deze pigmentvlekken? In de bovenste huidlaag bevinden zich de pigmentcellen. Deze cellen maken pigment aan bij blootstelling aan licht. Hoe meer je met de huid in de zon komt, hoe meer pigment je huid aanmaakt. Pigment aanmaken heeft ook een beschermende functie tegen de Uv-straling. Het bruiningsproces is dus niets anders dan een natuurlijke reactie van je lichaam om je huid te beschermen tegen de zon. Hierbij moeten we niet vergeten dat het insmeren van de huid met een SPF belangrijk blijft. De natuurlijke bescherming van je huid geeft niet de bescherming die een SPF30 geeft.
Op het moment dat je huid gevoeliger is voor pigmentverstoringen reageren de pigmentcellen vaak overactief op bijvoorbeeld hormonale veranderingen, blootstelling aan licht en op het ontstaan van een ontsteking of wond(je). Hierbij is het extra belangrijk om goed op te letten bij het blootstellen van je huid aan zonlicht. Klik hier voor meer informatie over de behandeling van pigmentvlekken.