Huidproblemen

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een chronische pigmentstoornis. Het wordt gekenmerkt door pigmentatie verspreid over het gelaat. Hormonale factoren spelen de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma, bijvoorbeeld na een zwangerschap of het wisselen van anticonceptie. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen en wordt verergert door blootstelling aan de zon. Het is een huidaandoening die nooit helemaal zal verdwijnen maar zeker onderdrukt en vermindert kan worden door de juiste behandelingen en producten. Klik hier voor meer informatie over de behandeling van melasma.

Hoe ontstaat melasma?

In de bovenste huidlaag bevinden zich de pigmentcellen. Deze cellen maken pigment aan bij blootstelling aan licht. Hoe meer je met de huid in de zon komt, hoe meer pigment je huid aanmaakt. Op het moment dat je huid gevoeliger is voor pigmentverstoringen reageren de pigmentcellen bijvoorbeeld overactief op hormonale veranderingen.
Bij melasma is er sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Hormonale factoren spelen de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma.

Melasma ontstaat regelmatig tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling. Sommige anticonceptie pillen kunnen ook melasma doen ontstaan of verergeren. Verder speelt ook (overmatige) blootstelling aan UV stralen een belangrijke rol. De UV stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen beide melasma doen ontstaan.

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment aanmaak. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat niet een egale maar een meer vlekkerige bruine verkleuring van de huid.

Wat kan je zelf doen tegen melasma?

Het belangrijkste bij alle soorten van pigment is om je huid (vanaf nu) dagelijks te beschermen tegen de zon. Zonnestraling speelt een heel grote rol bij het ontstaan en verergeren van de bruine verkleuringen. Een goed zonnebrandproduct vormt voor iedereen de beste anti-aging-behandeling. Het beschermt je gezicht tegen de belangrijkste oud-makers, namelijk rimpels, maar ook tegen de vorming van pigmentvlekken.

Belangrijk om te weten bij melasma is dat als het voor een lange tijd aanwezig is, het waarschijnlijk niet uit zichzelf zal weggaan. Het is een chronische pigmentverstoring die door de juiste behandelingen en producten onderdrukt en verminderd kan worden. Klik hier als je meer wil weten over de behandelopties voor melasma.

Neem contact op of maak een afspraak

Wil je weten of deze behandeling geschikt is voor jouw huid? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder.

Meteen een afspraak maken? Dat kan natuurlijk ook! Kom je voor de eerste keer bij ons langs? Maak dan een afspraak voor een Meet&Treat behandeling. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, acties of mededelingen van Skincare Huidkliniek? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niets te hoeven missen.

Afspraak maken

Leuk dat je een afspraak wilt maken bij SkinCare Huidkliniek. Vul het formulier in om direct een afspraak te maken. Liever bellen of WhatsAppen? Dat kan ook. Afspraken kunnen uiterlijk 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd.

Ga naar pagina
Bel ons

Wil je weten of een behandeling geschikt is voor jouw huid? Heb je last van huidproblemen en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder. Je kunt ons bellen, mailen en WhatsAppen.

Ga naar pagina