Veranderingen van de huid tijdens een zwangerschap

Tijdens, voor en na je zwangerschap verandert er veel in je lichaam en dus ook je huid. Je kan geluk hebben en er negen maanden stralend bij lopen maar er kunnen huidproblemen ontstaan zoals: pigmentatie, acne en striae. Daarnaast kan je huid ook droger, vochtarmer of juist vetter gaan aanvoelen.
De zwangere huid heeft dus veel te verduren, maar met een goede behandeling kan deze tijdens en na de zwangerschap goed onder controle gehouden worden.

De invloed van hormonen

Hormonen worden geproduceerd in de bijnieren, de eierstokken en de schildklier, die invloed hebben op de gezondheid, de psychische gesteldheid maar ook op de huid. Tijdens de zwangerschap worden oestrogenen geactiveerd. Naast dat je lichaam barstensvol van deze hormonen zit en dat ze je gedrag kunnen beïnvloeden, beïnvloeden oestrogenen ook de dikte van de huid, de vorming van rimpels en het vochtgehalte van de huid. Ook zorgt het voor een gezonde groei van het haar, welke dan mooi glanst.
Maar ook na de bevalling tekent de huid door de weinig uurtjes slaap en weinig tijd voor jezelf. Helaas merken ook veel vrouwen dat na de bevalling de huid op den duur verslapt en rimpels gaat vertonen.
Gelukkig kunnen wij wat aan deze kwaaltjes doen!

Pigment

Onder invloed van hormonen (oestrogenen en progesteron) gaan pigmentcellen meer pigment produceren. Hierdoor worden bestaande pigmentcellen en sproeten donkerder. Daarnaast kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen krijgt een zwangerschapsmasker. Meer informatie over een zwangerschapsmasker vind je hier.

Acne

Hoewel de ‘lucky few’ door een verhoogde talgproductie een mooie glans op de huid krijgen, ontstaat er bij minder gelukkigen acne. Een acne behandeling is zeer raadzaam, maar omdat de zwangere huid per definitie gevoelig is, moeten er milde producten gebruikt worden. Meer informatie over acne vind je hier.

Striae

Een ander probleem tijdens de zwangerschap is striae. Dit zijn scheurtjes in het onderhuids bindweefsel doordat de huid in een korte periode uitzet. We kunnen het helaas niet voorkomen, maar er zijn behandelopties om het te verminderen. Helaas zal het hierdoor nooit helemaal verdwijnen.

Droge, vochtarme of juist vette huid

Naast de bovenstaande huidproblemen kan je natuurlijk ook last krijgen van kleine veranderingen in de huid. De huid kan droger, vochtarmer of juist vetter aanvoelen. In de kliniek kunnen wij ervoor zorgen dat je huid doormiddel van de juiste behandelingen en huidverzorging er weer stralend gaat uitzien. Wij maken daarom voorafgaand aan elke behandeling eerst een huidanalyse. We meten het vochtgehalte, het vetgehalte en de pH-waarde van de hoornlaag (stratum corneum) van de huid. Deze waarden geven ons informatie over de barrièrefunctie van de huid, of de huid als het ware goed is afgekit en beschermd tegen indringers, zoals bacteriën en schimmels en tegen vochtverlies van binnenuit (NMF-factor). Huidverbetering begint bij een intacte hoornlaag. Als deze niet in orde is kijken we in hoeverre deze te verbeteren valt.

Ben jij zwanger of net bevallen en zou je graag meer informatie willen over je huid en wat je kan doen om deze te verbeteren? Klik dan op deze link voor meer informatie over onze speciale Mommy Treatment.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, acties of mededelingen van Skincare Huidkliniek? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niets te hoeven missen.

Afspraak maken

Leuk dat je een afspraak wilt maken bij SkinCare Huidkliniek. Vul het formulier in om direct een afspraak te maken. Liever bellen of WhatsAppen? Dat kan ook. Afspraken kunnen uiterlijk 24 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd.

Ga naar pagina
Bel ons

Wil je weten of een behandeling geschikt is voor jouw huid? Heb je last van huidproblemen en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder. Je kunt ons bellen, mailen en WhatsAppen.

Ga naar pagina