Huidproblemen

Huidoneffenheden en zichtbare vaatjes

Wanneer je ouder wordt, merk je dat je huid minder glad aanvoelt. Huidveroudering betekent niet alleen het ontstaan van fijne lijntjes, rimpels of volumeverlies, maar ook oneffenheden in je gezicht die je ouder laten lijken. In de loop der jaren kunnen kleine bobbeltjes en een toename van roodheid in het gezicht, hals en decolleté ontstaan. Deze zijn vaak op een eenvoudige manier te verwijderen, zodat je huid er weer jonger en frisser uitziet. Klik hier voor meer informatie over deze behandeling.

Huidoneffenheden die we kunnen behandelen

  • gerstekorrels (milium)
  • steelwratjes (fibromen)
  • zichtbare vergroting van de talgkliertjes (talgklierhyperplasie)
  • platte vetophoping (xanthelasma)
  • ouderdomswratten (verruca seborrhoïca)
  • verwijde vaatjes (couperose of spider naevus)
  • bloedblaasjes (angioma)

Gerstekorrel (milium)

Milia of gerstekorrels zijn onschuldige kleine bultjes die op iedere leeftijd kunnen voorkomen. Ze zien eruit als kleine wit-gelige ronde bultjes in het gezicht.

Milia ontstaan door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren zonder een ontstekingsreactie. Er ontstaat een klein hard bultje, gevuld met witte hoornschilfers en keratine. Milia kunnen ontstaan na diverse soorten huidbeschadigingen, waarbij de afvoergang van een talg of zweetkliertje geblokkeerd raakt. Vaak heeft het ontstaan van milia met een vochttekort in de huid te maken.

Steelwratjes (fibromen)

Fibromen worden ook wel steelwratjes genoemd. Fibromen zijn kleine uitstulpingen/steeltjes in de huid die vaak huidkleurig of een beetje bruin van kleur zijn. Deze uitstulpingen voelen zacht aan en zijn slechts enkele millimeters groot, naarmate ze er langer zitten, kunnen ze groter worden. Ze komen zowel alleen, als in groepjes voor, vaak op plaatsen waar veel wrijving is, zoals in de hals, rond de oogleden, onder de oksels, onder de borsten en in de liezen.

Het is nog onduidelijk hoe deze uitstulpingen ontstaan. Het is wel duidelijk dat er enige relatie bestaat met overgewicht en hormonen (ze ontstaan vooral na de menopauze).

Fibromen verdwijnen niet uit zichzelf en ze kunnen steeds groter worden. Vaak worden ze cosmetisch als storend ervaren omdat ze op plaatsen zitten die in het zicht zijn of doordat ze opengaan door het schuren langs een kledingstuk.

Zichtbare vergroting van de talgkliertjes (talgklierhyperplasie)

Talgklierhyperplasie betekent letterlijk: zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid. Deze volkomen onschuldige huidaandoening komt nogal eens voor bij de ouder wordende huid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Talgklierhyperplasie is een uiting van huidveroudering waarbij zonlichtblootstelling ongetwijfeld een belangrijke rol speelt. We zien de huidafwijking voornamelijk in het gezicht.

Platte vetophoping (xanthelasma)

Xanthelasma zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen op en rondom de oogleden. Soms zijn deze vetbultjes een uiting van een te hoog cholesterolgehalte. Xanthelasma ontstaan door een stoornis in de plaatselijke vetstofwisseling. Ze zien eruit als platte gelige plakkaatjes op en rondom de oogleden die weinig klachten geven maar vaak wel cosmetisch als storend ervaren worden. De plekjes verdwijnen nooit spontaan.

Ouderdomswratten (verruca seborrhoïca)

Ouderdomswratten zijn ronde of ovale, geelbruine tot zwartbruine, verheven ruwe plekken op de huid. Ze bereiken soms een grootte van 2 tot 3 cm.

Omdat deze onschuldige ouderdomswratten soms wisselende kleuren hebben, zijn ze moeilijk te onderscheiden van moedervlekken. Ze ontstaan door een te snelle celdeling in de huidcellen. Het aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert.

Echte wratten, zoals een voetwrat, worden veroorzaakt door een virus en zijn besmettelijk. Dit is niet het geval bij ouderdomswratten. Ouderdomswratten ontstaan waarschijnlijk als gevolg van het ouder worden van de huid. Bij uitgebreide vormen speelt ook een erfelijke factor een rol.

Verwijde vaatjes (couperose)

Couperose ontstaat doordat in de loop der jaren de oppervlakkige vaatjes in de huid slapper zijn geworden met verwijding als gevolg. Couperose is zichtbaar als een egale roodheid. Als je dichtbij kijkt, zie je dat kleine bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid deze roodheid veroorzaken. Deze bloedvaatjes zijn verwijd en ze vormen een netwerk. Het is een veel voorkomende aandoening die vaak goed zichtbaar is op de wangen, neus en kin. Het is een onschuldige huidaandoening die verergert naarmate je ouder wordt. Hoe langer de vaatjes aanwezig zijn, hoe donkerder ze kleuren, van licht- tot dieprood naar blauw/paars.

Vaak is er sprake van een erfelijke belasting en kan het verergeren door een bepaalde leefwijze. Het is aan te raden de verwijde vaatjes in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen en stimulerende factoren zoveel mogelijk te vermijden, zoals overmatige blootstelling aan de zon, roken, regelmatig alcohol gebruiken en gekruid eten.

Verwijde vaatjes (spider Naevus)

Een Spider Naevus is een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje. Het ziet eruit als een rood stipje met kleine uitlopers (zoals een spin). Het is een onschuldige huidaandoening en komt bij alle leeftijden voor.

Bloedblaasjes (angiomen)

Angiomen zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze zijn ook bekend als bloedblaartjes. Al op tienerleeftijd kunnen deze rode zwellinkjes optreden en met de leeftijd in aantal toenemen. Bij vrijwel alle 60-jarigen zijn er wel een of meerdere angiomen op de huid aanwezig. Het wordt dus beschouwd als een verouderingsverschijnsel van de huid. De aandoening ontstaat door een plaatselijke toename van kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid.

Neem contact op of maak een afspraak

Wil je weten of deze behandeling geschikt is voor jouw huid? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder.

Meteen een afspraak maken? Dat kan natuurlijk ook! Kom je voor de eerste keer bij ons langs? Maak dan een afspraak voor een Meet&Treat behandeling. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, acties of mededelingen van Skincare Huidkliniek? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niets te hoeven missen.

Afspraak maken

Leuk dat je een afspraak wilt maken bij SkinCare Huidkliniek. Vul het formulier in om direct een afspraak te maken. Liever bellen of WhatsAppen? Dat kan ook. Afspraken kunnen uiterlijk 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd.

Ga naar pagina
Bel ons

Wil je weten of een behandeling geschikt is voor jouw huid? Heb je last van huidproblemen en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder. Je kunt ons bellen, mailen en WhatsAppen.

Ga naar pagina