Alles over de zon en zonbescherming

De beste anti-rimpel crème is een SPF

Je hebt er vast wel van gehoord dat je je huid moet beschermen tegen UV-straling, omdat je anders verbrandt. Er zijn verschillende soorten straling die de zon uitstraalt: infrarood (onzichtbare straling die warmte geeft), licht (zichtbare straling) en ultraviolette straling (ook onzichtbaar).

UV-straling kan je onderverdelen in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. Deze hebben alle drie invloed op de huid en kunnen schadelijk zijn.

UV-C straling
UV-C is de krachtigste stralingsvorm, maar deze wordt geheel tegengehouden door de dampkring. Deze straling zal ons dus nooit bereiken. Hoewel UV-B-stralen ook grotendeels worden tegengehouden, bereiken deze toch de aarde en dus je huid. UV-A straling dringt volledig door tot het aardoppervlak en dus bereikt dus ook volledig onze huid.

UV-A straling
UV-A straling dringt van de drie soorten straling het diepste door in de huid.  Door UV-A-straling verbrand je niet. Je krijgt dus ook geen waarschuwing. Maar UV-A-stralen dringen diep door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en huidveroudering versnellen. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid neemt af. Ook verhogen UV-A-stralen het risico op huidkanker. Zonlicht bevat twintig keer meer UV-A- dan UV-B-straling en is heel het jaar aanwezig, ongeacht het weer of seizoen. UV-A-straling wordt bovendien niet tegengehouden door glas en minder goed gefilterd door wolken. Dus ook al zit je achter glas of is het bewolkt buiten, altijd smeren om huidveroudering zoveel mogelijk te voorkomen!

UV-B straling
Het effect van UV-B-straling is zichtbaar: de straling dringt door tot in de opperhuid (bovenste huidlaag), die zich vervolgens beschermt door dikker te worden en melanine aan te maken, oftewel pigment. Dat laatste zie je aan het bruin worden van je huid. Hoewel de verdikking van de opperhuid en het pigment je beschermen tegen meer schade, is dit natuurlijke ‘schild’ minder krachtig dan je zou denken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat je maximaal een bescherming haalt van ongeveer een SPF 4. Te veel UV-B-straling zorgt voor een rode kleur of verbrande huid.

En hoe zit het dan met de zonnebank?
Onder de zonnebank word je blootgesteld aan beide soorten UV-straling, maar de dosis UV-A is hier nog een stuk hoger dan in de zon. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van het apparaat, maar kan oplopen tot wel tien tot vijftien keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. Denk niet dat je met je snelle bruine kleurtje voor snelle bescherming hebt gezorgd tegen verbranding. Het gaat hier om kortdurende, directe pigmentatie. Bedenk verder dat de kans op een melanoom (de gevaarlijkste vorm van huidkanker) met wel 75 procent toeneemt wanneer je voor je dertigste regelmatig onder de zonnebank gaat.

Samengevat…
UV-C wordt door de ozonlaag tegengehouden. UV-B zorgt voor het bruin worden van de huid, maar ook voor verbranding. UV-A zorgt ook voor bruin worden van de huid, maar omdat deze straling het diepst in je huid doordringt, geeft deze ook de meeste schade op celniveau en zorgt hiermee voor huidveroudering. Kies dus voor een zonbescherming die zowel tegen UV-A als UV-B straling beschermt!

Hoe kan ik mijn huid verder nog beschermen tegen de zon?
Een bruin kleurtje biedt nauwelijks bescherming tegen verbranding. Zonnebankbruin dus ook niet! Hetzelfde geldt voor het bruin van een zelfbruiner. Veel slimmer is het om je huid in goede conditie te brengen en houden door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken. Een huid die gezond is kan zich veel beter weren tegen zonschade en verbrandt minder snel. Als je regelmatig in de zon komt, is het dus heel belangrijk je huidbarrière te herstellen. Doe je dit niet, dan zal je huid droger worden, haar elasticiteit verliezen en kleine rimpeltjes vertonen. Met de huidmeting, die wij uitvoeren voorafgaand aan iedere afspraak, meten we je huidbarrière en daarom is dit dus een erg belangrijk onderdeel!

Verder is het natuurlijk verstandig om de heetste uren van de dag te vermijden en altijd een zonnebrandproduct met beschermingsfactor te gebruiken, het liefst ook met antioxidanten. Onder invloed van zonlicht worden in je huid vrije zuurstofradicalen gevormd, die uiteindelijk kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Hoewel er in je huid van nature antioxidanten aanwezig zijn om die schadelijke deeltjes weg te vangen, is dat soms niet voldoende. Door invloeden als blootstelling aan zon, roken en milieuvervuiling neemt het aantal vrije radicalen snel toe. Daarbij neemt met de jaren je voorraad aan antioxidanten juist af. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat het tekort snel wordt aangevuld. Een perfect voorbeeld van een antioxidant die in veel huidverzorging terug te vinden is Vitamine C! Eigenlijk raden wij iedereen aan om dit ingrediënt in het voorjaar toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine.

Tip! Smeren, smeren, smeren…
Help mee om de afbraak van collageen te verminderen en pigmentatie te voorkomen. Bescherm je huid tegen UV-straling gedurende de zomerperiode met minimaal een SPF30 met de juiste filter. Belangrijk hierbij is om je huid om de twee uur in te smeren als je buiten bent. Daarnaast is het van belang om ieder jaar een nieuwe zonbescherming aan te schaffen omdat de filter per jaar halveert. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, acties of mededelingen van Skincare Huidkliniek? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niets te hoeven missen.

Afspraak maken

Leuk dat je een afspraak wilt maken bij SkinCare Huidkliniek. Vul het formulier in om direct een afspraak te maken. Liever bellen of WhatsAppen? Dat kan ook. Afspraken kunnen uiterlijk 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd.

Ga naar pagina
Bel ons

Wil je weten of een behandeling geschikt is voor jouw huid? Heb je last van huidproblemen en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met onze kliniek. Wij helpen je graag verder. Je kunt ons bellen, mailen en WhatsAppen.

Ga naar pagina